resepi pancake ♥

assalamualaikum^^
hello reader !!
how your holiday?
is it fine??
okey..

back to the post>>
cuti-cuti ni mesti bosankan?
tarapapap^^
lagi 1 week kita sume naik sekolah ye!!
so hari ni aku decide untuk kasik satu resepilah..
okey,resepi ni aku amik kat internet..
tpi dont worry la..


aku dah try!^^
by the way rasanya memang sedapla!
terbaik!!

bahan-bahannya :
1 cawan (130gm) tepung gandum2 sudu kecil baking powder2 sudu besar gula1 biji telur dipukul ringan1 cawan(240ml) susu (susu segar/susu sejat)2 sudu besar mentega-dicairkan

cara-caranya:

Dalam bekas besar, campurkan sekali tepung gandum, baking powder dan gula. Dalam bekas yang lainpukul telur, susu dan mentega dan telah dicairkan. Campuran campuran telur ke dalam campuran tepung perlahan-lahan dan kacau sebati. Pastikan jangan terlebih kacau supaya adunan tidak menjadi keras/liat.
Panaskan Non Stick Pan, bila Pan dah panas, perlahan sedikit api, kaupkan adunan tadi ke atas pan, jarak-jarakkan adunan supaya adunan tak melekat satu sama lain, terbalikkan pancake apabila gemlembung-gelembung buih keluar dibahagian atas pancake dan bahagian bawah sudah masak dan berwarna perang.macam ni:

p/s: kalau nak sedap lagi letak la  Hidangkan dgn sirap favourite anda - maple syrup, honey, butter atau icecream. Makan panas2 lagi best.




TERIMA KASEH DAUN KELADI KALAU BOLEH KOMEN SEKALI !

1 comment:

fararah :) said...

Alahai, tuan punya blog pun ta reti sbb nih template baru. :-) kalo na follow gne cara manual je lah.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...