resepi sup cendawan

*gambar google
Assalamualaikum.
Happy holiday and sem break guys!

Setelah seminggu terperuk di rumah, aku terfikir untuk buat sup cendawan. Resepi yang amat mudah dan menjilat jari tangan dan kaki dan lagi bagus kalau dihidangkan dengan garlic bread. Menu wajib kalau aku makan pizza hut. Okay so di bawah cara penyediaan yang dengan izin Allah pasti jadi :) 

Bahan-Bahan :-
200-300gm (lebih kurang 7-10 biji) cendawan butang saiz sederhana dihiris nipis
90gm butter / margarine 
1 biji bawang besar Holland- dipotong dadu kecil
1 ulas bawang putih – diketuk
1.2 lliter stok ayam (saya guna kiub ayam maggi 1 ketul) – didihkan air dan masukkan kiub tadi – kemudian ketepikan.
1/2 cawan krim atau 1 cawan susu segar/cair (mana-mana yang ada)
3 sudu besar tepung gandum.
1 ranting Parsli – sekiranya ada
Lada hitam dan garam secukup rasa.

Penyediaannya
1. Panaskan butter/margarine tadi di dalam periuk sederhana dan masukkan bawang besar dan bawang putih tadi. Goreng seketika sampai bawang layu dan jangan sampai bawang bertukar warna.
2. Kemudian masukkan cendawan butang yg dihiris nipis tadi dan kacau selama 2-3 minit.
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau sehingga sebati.
5. Masukkan stok ayam tadi – kacau sebati dan biarkan mendidih.
6. Selepas mendidih – ketepikan sup tadi dan biarkan sejuk seketika.
7. Dengan menggunakan “food processor” atau “blender” hancurkan (blend) sup tadi sehingga sebati.
8. Masukkan kembali sup tadi ke dalam periuk dan masukkan krim atau susu dan biarkan mendidih.
9. Selepas mendidih – matikan api dan hidangkan ketika panas.
10. Taburkan parsli dan lada hitam di atas sup. Sesuai dihidang bersama roti bawang putih (garlic bread)
xoxo,
bakal arkitek bukan chef 

TERIMA KASEH DAUN KELADI KALAU BOLEH KOMEN SEKALI !

No comments:

♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...