diskrimnasi

Assalamualaikum.
Happy Fridayy!!

"Diskriminasi merujuk kepada pelayanan yang tidak adil terhadap individu tertentu, di mana layanan ini dibuat berdasarkan kumpulan yang diwakili oleh individu berkenaan." -WIKI-

So,what do you think I`m gonna write right now? Well today I'm gonna write about discrimination dalam kamus dewn bahasa dan pustaka dipanggil diskriminasi. Diskriminasi berlaku dimana-mana sahaja, bila-bila masa dan tak kira siapa. Sama ada pemangsa ataupun pembuat. Hari ni nak sharelah ape yang aku rasa pasal diskriminasi pada peringkat individu. Salah satu skop yang senang kita nampak dan mungkin kita tak perasan kita tergolong dalam masyarkat tu.

1. INDIVIDU(DISKRIMINASI LAWA)
     contoh situasi : 

-bila kau datang kedai goreng pisang ,nak beli pisang goreng lah. Dah cakap dah kat abang tu nak beli ni rm5 pastu datang pulak aweks cun nak beli pisang gak. Yang abang tu layan dlu aweks cun tu.mestilah kau bengang!

-dekat universiti kau budak first year, diiktiraf macam zero lah. TAPI disebabkan hang ni muka putihh melepak mcm chinese look then senior pun kenal,pastu hang cakap jelah ape senior tolong.UNTUK DIA HEY! UNTUK DIA HEY! Pastu what do you expect orang muk macam pecah rumah ni? krikk..krikk..

- KAWAN. ye kawan ada je yang memilih nak kawan dengan orang lawa.OMAIGAD SHOO PWETTTYY komen di-IG..pastu kau nak selfie dengan orang yang lawa je..or kalau baik sikit kau selfie la sekali dengan minah muka biasa tu tapi masuk kat ig semua gambar kau dengan orang lain except dengan orang yang muka biasa. INGT DIA DILAHIRKAN TAKDE HATI KE? sometime ppl nak kawan dengan orang yang lawa ni pasal bila kawan kau lawa kau pun dapat perhatian..OH please. come to you sense dude!!

2. DISKRIMINASI KAYA

- pakai ipong 7 plus then makan kat seoul garden..pastu ade kereta masa zaman belajar..Oh patut ku himpit orang sebegitu baru sama level dengan aku..taknakk lah kawan dengan orang susah,,bukan ape taste dia lain dari kita nanti susahlah nanti..aku nak makan sushi je tak mampu..then, orang kaya ni kalau aku cerita tahap cerita dia sama dengan aku..holiday oversea and then takdelah sentap bagai! KATA KAU! so disebabkan ayah di keje biasa, dia anak orang biasa kau bagi layanan yang buruk? do you know that he/she is trying to make their family to be better ones likes yours? yang parent sejak kecik bagi pe yang korang nak..

3. DISKRIMINASI PANDAI

-EH dia tulah budak yang selalu skor dalam kelas..Oh patut tu aku kwn rapat dengan dia. then , kawan kau yang kurang bijak ni datang ke kau,nk bergaul.dengan kau. Kau rasa buat pe nak kawn dengan dia. Bila dia tany nak uat perspektif bangunan mcm mana,, then kau reply oh kau buat je pokok besar depan then kecik-kecik belakang. DO YOU THINK , YOU ANSWER THEIR QUESTION CORRECTLY?
then bila kawan kau yang cantik datang and tanya..you reply correctly.siap bagi baby step sekali. wow, so ADIL!

So ni lah antara contoh yang selalu masyarakat buat tapi tak sedar impak kepada si mangsa. Di sebabkan kecendurangan korang membeza-bezakan mereka-mereka ni, menyebabkan dia rasa tak berguna dalam hidup, tersisih dan boleh menyebabkan bunuh diri untuk keadaan yang kritikal. Mungkin perlakuan kau, kau anggap biasa tapi impak kepada penerima lain. Please look before you leap.

Sedangkan Allahyang MAHA BERKUASA pun tak memilih siapa hmbanya berdasarkan cantik, pandai , kaya n etc lagi kan kita yang hanya hamba..ALLAH menilai amalan kita :) semua yang kita ada itu pinjaman Allah.

p/s: takde kene mengena dengan hidup atau mati. dan ingat "setiap manusia harus diberi hak dan peluang yang sama"


TERIMA KASEH DAUN KELADI KALAU BOLEH KOMEN SEKALI !

No comments:

♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...